Hyacintplein en de bloemenbuurt (Zandberg)

Gebieden
1924 tot heden
1578 1578

Het Rozenplein, het huidige Hyacintplein, in 1930. Het plein was toen vlak na de annexatie nog niet behoorlijk verhard. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
De laatste maal dat thematische straatnaamgeving op grote schaal is toegepast is in Geeren-Zuid en -Noord in 1961, waar de straten genoemd werden naar Nederlandse en Belgische architecten. Thematische straatnaamgeving werd in deze tijd al beschouwd als saai en troosteloos.

Rozenplein en Bloemenbuurt

Tot en met 1927 behoorde de Zandberg nog tot de gemeente Teteringen. Op 31 oktober 1924 gaf de gemeenteraad van deze gemeente het plein de naam Rozenplein en de straten namen van bloemen. Dit is de eerste toepassing van de zogenaamde thematische straatnaamgeving in Breda. Na de annexatie van 1942 kreeg het Rozenplein in verband met eventuele verwarring met de Rozenlaan in Ginneken de naam Hyacintplein.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).
Gerard Otten, De wijken in Breda uit de jaren twintig en dertig: een toekomstig Beschermd Stadsgezicht?, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 2001, nummers 2 en 3.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven