Huis Ocrum onderdeel van De Nieuwe Veste

Archeologie
1534 tot heden
Huis ocrum Huis ocrum

Huis Ocrum

Huis Ocrum dankt zijn naam aan de edelman Jean de Hocron, een vooraanstaand lid van de hofhouding van Hendrik III van Nassau. Na de stadsbrand van 1534 heeft hij op de restanten van een afgebrand pand een nieuw hofhuis laten bouwen. De huidige voorgevel in neorenaissance stijl is aangebracht tijdens een ingrijpende verbouwing aan het einde van de negentiende eeuw.

De oudste gedeelten van Huis Ocrum dateren van even na de stadsbrand van 1534. Het enorme pand heeft in zijn leven heel wat bestemmingen gehad. Meerdere malen zijn Huis Ocrum en het naastgelegen Huis Hersbeek samengevoegd en gesplitst. Hiervan zijn de sporen op verschillende plaatsen nog zichtbaar in de vorm van dichtgemetselde doorgangen. Het pand heeft onder andere nog gediend als klooster, ambassade, koninklijk onderkomen, militair magazijn, weeshuis en kunstacademie.

Tegenwoordig maakt het deel uit van Nieuwe Veste, cultureel centrum en bibliotheek. Het nieuwe gedeelte is in 1996 ontworpen door de architect Herman Hertzberger. Bij de nieuwbouw is een eeuwenoude, bijzondere, zwarte moerbeiboom in de voormalige tuin van Huis Ocrum gespaard. De zoet framboosachtige vruchten werden vroeger veel gegeten.

Sint Janstraat 18, 4811 ZM Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven