Hooghuispark (Haagse Beemden)

Gebieden
1979 tot heden
1457 1457

Het Hooghuispark rond 1985-1995. Op de achtergrond de Gageldonkse kapel en het Hooghuis. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Het Hooghuispark is aangelegd rond het voormalig kasteeltje Gageldonk om de zichtas vanuit de Torendreef van Burgst op de Grote Toren vrij te houden. Zie verder onder Burgstsedreef. Het vormt een belangrijk deel van het ontwerp voor de Haagse Beemden van L.J.M. Tummers en F.M. Maas. Zie ook onder Emerparklaan. Voor Gageldonk zie onder Gageldonksepad.

Landgoederenlandschap

Karel Leenders zegt dat er rond Breda sprake is van een op de stad georiteerd en intern sterk samenhangend landgoederenlandschap. Hij concludeert dat van het Bredase landgoederenlandschap voldoende is bewaard om die structuur met zorg in de planning voor de toekomst op te nemen. Zelfs zou het landgoederenlandschap als basis kunnen dienen voor de uitbouw van de stad en de modernisering van de landelijke omgeving. Op die manier blijft haast vanzelf het ruimtelijke contact met de stad in stand, terwijl er even vanzelfsprekend de oude landgoederen opgenomen kunnen worden in een nieuwe inrichting. Door die landgoederen(resten) te op waarde te schatten komen er historisch verantwoorde groene rustpunten. In de Haagse Beemden is dit dus al gebeurd.

Literatuur

K.A.H.W. Leenders, Het landgoederenlandschap rond Breda, in Jaarboek de Oranjeboom LII (1999).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven