Hoofdkantoor De Drie Hoefijzers

Bouwwerken
1926 tot heden
Hoofdkantoor Hoofdkantoor

Hoofdkantoor

Voor de grote crisis van 1929 maakte Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers een ongekende bloei door. Directeur Frans Smits- Van Waesberghe liet een nieuw hoofdkantoor ontwerpen waarbij kosten noch moeite werden gespaard. Dat is vooral te zien in het interieur. Het gebouw was toen al zo kostbaar dat besloten werd om een deel van het gebouw continu te laten bewonen.
Het gebouw is ontworpen door het Bredase architectenbureau F.P. Bilsen en Zoon. Dit bureau is vooral bekend in Breda van een vergelijkbaar maar veel soberder ontwerp: het Grand Theatre uit 1919, dat bovendien niet zo gaaf bewaard is gebleven als dit gebouw.
Het hoofdkantoor is gebouwd in 1926-1927 in de stijl van het zakelijk expressionisme, waarbij het interieur met name wordt gekenmerkt door een zakelijke stijl met art deco- elementen.
Het pand is een van de gaafste en zeer zeldzame voorbeelden van een industrieel kantoor uit deze periode. Wat betreft inrichting kan het zich meten met tijdgenoten als Jachtslot Mokerheide bij Mook, het postkantoor aan het Neude in Utrecht en zelfs met Theater Tuschinski in Amsterdam.
Het kantoor is met recht een Gesammtkunstwerk te noemen. Bijna elk onderdeel, elk detail is door de beste ontwerpers van die tijd ontworpen voor het gebouw, tot aan de haarden, klokken, kapstokken en asbakken toe. Niet alleen wat betreft decoratie was het een hypermodern gebouw, ook wat betreft bouwkundige vernieuwingen. De centrale verwarming werd gevoed met warm water uit de brouwerij, de klokken liepen op een centrale voeding en er was een centraal oproepsysteem dat werkte met lichtcodes en geluidssignalen.
Na enige tijd leeg te hebben gestaan is het pand met veel toewijding gerestaureerd en aangepast aan de wensen van de moderne tijd, zonder het oorspronkelijke ontwerp geweld aan te doen.

Ceresstraat 13, 4811 CA Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven