Hofhuizen Nieuwstraat / Grand Hotel Nassau

Bouwwerken
1534 tot heden
Hofhuizen nieuwstraat Hofhuizen nieuwstraat

Hofhuizen Nieuwstraat

Het klooster aan de Nieuwstraat vormt een herinnering aan het Rijke Roomse Leven van Breda. In 1899 kochten de Eerwaarde Zusters Religieuzen Penitenten Recollectinen van de Onbevlekte Ontvangenis der congregatie van Roosendaal een rij hofhuizen aan de Nieuwstraat. Een deel werd gesloopt voor de bouw van een kapel en de stichting van een klooster.

De van oorsprong middeleeuwse hofhuizen hebben de klinkende namen Waelwijk, Bruheze en Assendelft. Hoewel er aan de binnen- en buitenkant veel is verbouwd, is de zestiende-eeuwse traptoren van Huis Assendelft vanuit de juiste hoek nog steeds te zien.

Aan de Nieuwstraat werden arme rooms-katholieke wezen ondergebracht. Weeskinderen werden in die tijd nog streng gescheiden in rooms-katholiek en protestant maar ook in rijk en arm. De rijke rooms-katholieke weeskinderen hadden een eigen weeshuis aan de Sint Janstraat. De rijke protestantse wezen verbleven in het Weeshuis op het Kloosterplein.

De scholen waar de zusters les gaven, lagen aan de overkant van de straat. Onder de straat loopt een tunnel tussen de scholen en het klooster, zodat de zusters niet over straat hoefden. Deze tunnel is de enige ‘geheime gang’ waarvan het bestaan zeker is. De andere geheime gangen, waar veel verhalen de ronde over doen, zijn ontsproten aan de fantasie

Nieuwstraat 21 - 29, 4811 WV Breda

Audio fragmenten

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven