Hans van Mierlo

Personen
1931 tot 2010
92e56fffb94478cafeabb0861ae84773 92e56fffb94478cafeabb0861ae84773

Hans van Mierlo in de Tweede Kamer, 1989. Foto: Johan van Gurp, BN De Stem. (Collectie BN De Stem, Johan van Gurp)

Politicus

De politicus Hans van Mierlo werd als Henricus Antonius Franciscus Maria Oliva (H.A.F.M.O.) van Mierlo op 18 augustus 1931 geboren in Breda. Hij overleed op 11 maart 2010 in Amsterdam, waar hij sinds 1960 woonde. Hij werd vooral bekend als de voornaamste oprichter en het gezicht van de politieke partij D66. In 2001 keek hij naar aanleiding van het zogenaamde 750-jarig bestaan van de stad Breda terug op zijn jeugd. ‘Breda was eens een mooie stad, maar nu is het hart verdwenen. Breda heeft op een paar dingen na niet goed voor die binnenstad gezorgd. Er staan lelijke gebouwen die over vijfentwintig jaar stuk voor stuk worden afgebroken. Van Zuid-Nederland is en blijft Breda wel mijn stad.’

Bank van Mierlo

Het geboortehuis van Hans van Mierlo stond aan de Delpratsingel. Later verhuisde de familie naar de Tolbrugstraat en daarna naar Ginnekenweg 305. De familie Van Mierlo was een bij uitstek katholieke familie. In protestantse winkels werd niet gekocht. Drie van zijn ooms waren priester. Het gezin waar hij uit voortkwam telde in totaal acht kinderen. Hij deed zijn eerste communie en later werd hij koorknaap van het Laurentiuskoor. De beste Bredase herinneringen had Hans van Mierlo aan het Markdal. Hij zwom in de Mark bij de begraafplaats de Bieberg. Hier kon hij zichzelf zijn. Meerdere malen had hij het hier over.

Tijdens de Vlucht van Breda op zondagochtend 12 mei 1940 waren twee ooms van Hans van Mierlo belast met de leiding van de evacuatie: Gerrit van der Schrieck, een broer van zijn moeder en de directeur van de Bank van Mierlo, en de wethouder Eugène van Mierlo. Het gezin vluchtte met de auto naar Zeeland. Gerrit Van der Schrieck, die op het landgoed Zoutland bij Princenhage woonde, zag in neef Hans wel een potentiële opvolger. Die voelde er echter niets voor om bankier te worden. De bank werd in 1951 verkocht aan de Twentsche Bank. Na de nodige fusies heet deze tegenwoordig de ABN-AMRO.

Democraten '66

Hans van Mierlo zat op kostschool en studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. In die tijd ‘viel hij van zijn geloof af’. ‘Een ontwrichtende gebeurtenis, want een jongen van Van Mierlo die niet meer geloofde, dat was eigenlijk ondenkbaar.’ In 1960 deed hij doctoraalexamen (meester in de rechten) Nederlands recht, met als bijvak internationaal privaatrecht. Vanaf 1960 woonde hij in Amsterdam, waar hij 1960 tot 1967 werkte bij het Algemeen Handelsblad en in 1966 samen met Hans Gruijters de belangrijkste initiatiefnemer voor de oprichting van de sociaalliberale partij Democraten '66 was. Hij was politiek leider van D66, lid van de Eerste en de Tweede Kamer, minister van Defensie, minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier. In 1998 verliet hij de politiek en werd hem de titel minister van staat toegekend. Hans van Mierlo trouwde driemaal en had uit zijn huwelijken een zoon en twee dochters. In 2009 trouwde hij met de auteur, neerlandica en filosofe Connie Palmen. Na zijn dood schreef zij in 2010 ‘Logboek van een onbarmhartig jaar’, dat uitgegeven werd in 2011, een verslag van de rouwperiode die ze daarna doormaakte.

De Dr. van Mierlostraat is naar een ander lid van de familie vergenoemd.

Literatuur

Gertjan Kocken, Pim Cluistra en Martijn Jas, Breda bevalt! Herinneringen van 28 bekende Nederlanders aan hun geboortestad (Amsterdam, 2001).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven