Gerechtsgebouw: de scheiding

Bouwwerken
1890 tot heden
  • Gerechtsgebouw  

Het voormalige gerechtsgebouw is ontworpen door Willem Cornelis Metzelaar. Zijn vader Johan Frederik Metzelaar maakte veel ontwerpen voor justitiële gebouwen en was verantwoordelijk voor de koepel. 

Het gebouw is in 1890 ontworpen in neorenaissancestijl, geïnspireerd op de architectuur van de Gouden Eeuw. De stijl werd veelal toegepast bij overheidsgebouwen en is hier herkenbaar aan de trapgevels. In de boogvelden boven de ramen zijn tegeltableaus aangebracht waarop attributen staan die met de rechtspraak te maken hebben. 
Boven de hoofdingang in gouden letters de latijnse tekst SUUM CUIQUE TRIBUERE ("ieder het zijne"), een van de basisprincipes van de Europese rechtspraak. In de centrale nis boven de ingang stond oorspronkelijk een beeld van Vrouwe Justitia, dat nu vervangen is door een beeld van Garuda, een mythologisch wezen uit het hindoeïsme. 
Het voormalige gerechtsgebouw maakt onderdeel uit van een complex met onder andere de koepelgevangenis en de bewaardershuisjes, ook naar ontwerp van Willem Cornelis Metzelaar.

Ook interessant

Beulszwaard
Dit is het zwaard van de beul van Breda. Aan de ene zijde staat de ...
Voorwerpen
Paleis van Justitie
Paleis van Justitie 1892 tot heden
Het voormalige Paleis van Justitie is ontworpen in 1890 in neorenaissa...
Bouwwerken
De Koepelgevangenis
De Koepelgevangenis 1882 tot heden
In de periode 1882-1886 is de koepelgevangenis gebouwd naar ontwerp va...
Bouwwerken

Locatie

Nassaustraat 2, 4811 DD Breda

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief