Gerechtsgebouw: de scheiding

Bouwwerken
1890 tot heden
Rechtbank Rechtbank

Gerechtsgebouw

Het voormalige gerechtsgebouw is ontworpen door Willem Cornelis Metzelaar. Zijn vader Johan Frederik Metzelaar maakte veel ontwerpen voor justitiële gebouwen en was verantwoordelijk voor de koepel.

Het gebouw is in 1890 ontworpen in neorenaissancestijl, geïnspireerd op de architectuur van de Gouden Eeuw. De stijl werd veelal toegepast bij overheidsgebouwen en is hier herkenbaar aan de trapgevels. In de boogvelden boven de ramen zijn tegeltableaus aangebracht waarop attributen staan die met de rechtspraak te maken hebben.
Boven de hoofdingang in gouden letters de latijnse tekst SUUM CUIQUE TRIBUERE ("ieder het zijne"), een van de basisprincipes van de Europese rechtspraak. In de centrale nis boven de ingang stond oorspronkelijk een beeld van Vrouwe Justitia, dat nu vervangen is door een beeld van Garuda, een mythologisch wezen uit het hindoeïsme.
Het voormalige gerechtsgebouw maakt onderdeel uit van een complex met onder andere de koepelgevangenis en de bewaardershuisjes, ook naar ontwerp van Willem Cornelis Metzelaar.

Nassaustraat 2, 4811 DD Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven