Gaffelstraat (Ginneken)

Gebieden
1632 tot heden
1596 1596

De Gaffelstraat in ongeveer 1995-2000. Foto: Simon Schonck. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Deze straat staat al aangegeven op de Tiendkaart van Ginneken van 1713. Buiks identificeert deze straat met de Kruisstraat. De Cruysstraet wordt in diverse spellingen genoemd in 1632 en latere jaren. De Kruisstraat komt volgens Buiks overeen met een deel van de huidige Prins Hendrikstraat en de Gaffelstraat. Hij is genoemd naar de loodrechte kruising van de Valkenierslaan en de Karnemelkstraat (Prins Hendrikstraat). Later is deze straat gedegradeerd tot een voetpad. Als zodanig staat hij aangegeven op het kadastraal minuutplan van 1827.
Bij de gestage uitbreiding van het dorp Ginneken aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werden aan dit pad door de akkers eveneens huizen gebouwd. Op 15 oktober 1905 kreeg de straat de passende naam Akkerstraat.
Na de annexatie van 1942 kreeg de straat, vanwege de verwarring met de Akkerstraat in Breda, de naam Gaffelstraat. Een gaffel is een soort vork. De Ploegstraat en de Gaffelstraat vormen samen een vork, een gaffel. De naam sluit bovendien aan op de namen van landbouwwerktuigen hier in de buurt. Formeel behoort de Gaffelstraat tot de wijk Blauwe Kei.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1986), deel 24 en 25, Overakker.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven