Dreefnamen Mastbos

Gebieden
1500 tot heden
1366 1366

Toeristisch plattegrondje van het Mastbos uit 1911

Het Mastbos wordt doorsneden door een stelsel van brede dreven. Om ons hier te kunnen oriteren zijn straatnamen, of beter gezegd dreefnamen, noodzakelijk.
De namen van de dreven zijn al heel erg oud. Ze zijn voor het grootste deel tamelijk utilitair: Huisdreef, Torendreef, Langedreef enzovoorts. Sommige namen zijn afgeleid van de situatie ter plekke, zoals Bouvignedreef, Heldreef en Mastenlaantje. Enkele namen hebben een ontstaansgeschiedenis waar wat meer uitleg bij noodzakelijk is. We hebben het dan over het Duellaantje en de Frederiksdreef onder andere.
De toponymist Chr. Buiks heeft heel veel oude toponiemen verzameld van Ginneken en Princenhage en dus ook van het Mastbos. Een toponiem is de naam van een geografische eenheid, van akkers, gehuchten en bossen, maar ook van straten en dreven. Zijn naam wordt dan ook vaak genoemd.
Kort geleden zijn door Staatsbosbeheer straatnaamborden (of beter: dreefnaamborden) geplaatst in het Mastbos, zware houten palen met solide metalen platen met de naam van de dreef, zodat wij ons beter kunnen ori├źnteren.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1986), deel 15 en 16, Ginneken-Dorp.
Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (nog uit te geven).
K.A.H.W. Leenders, Het landgoederenlandschap rond Breda, in Jaarboek de Oranjeboom LII (1999).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.
C.S. Oldenburger-Ebbers, A.M. Backer en Eric Blok, Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur, deel Zuid, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg (Rotterdam, 2000).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven