Doopsgezinde kerk Boeimeer

Bouwwerken
1964 tot heden
Cimburgalaan 98 iii Cimburgalaan 98 iii

Doopsgezinde kerk Boeimeer (foto: gemeente Breda)

Uit oude verslagen van de rechtbank blijkt dat er rond 1570 al dopers in en rond Breda woonden. Waarschijnlijk kwamen zij in een huiskring bijeen. Rond Breda woonden vele ballingen uit andere delen van Europa omdat ze daar meer vrijheid genoten dan elders, maar dat wilde niet zeggen dat ze in vrijheid hun geloof konden belijden.

Op dat moment was er echter nog geen sprake van een echte gemeente. Rond 1664 bestond die waarschijnlijk wel. Er bestaat en stuk uit 1664 met de titel: “Die van Brabandt, Breda en Oosterhout, t’samenghevoeght met die van Geertruydenberg”. Over deze gemeente is echter zo goed als niets bekend. In 1731 bestaat hij niet meer.

Voor de doopsgezinden die niet aangesloten waren bij een gemeente ontstond er toch steeds meer de behoefte om zich te verenigen. Op 22 november van 1896 richtten doopsgezinden die woonden in Breda en omgeving onder zijn leiding een kring op. Deze kring werd drie jaar later opgeheven en werd er een doopsgezinde gemeente opgericht.

De diensten waren een enkele keer in de Waalse kerk, maar daarna tot 1963 in de Evangelisch-Luthers kerk. In 1963 werd de Lutherse kerk van de ene dag op de andere gesloten wegens “gevaarlijke bouwvalligheid”. De gemeente vond daarop een tijdelijk onderkomen in de kapellen van de Militaire Academie. Daarop begon met plannen te maken voor een eigen gebouw. In 1964 kocht de Doopsgezinde geloofsgemeenschap 525 vierkante meter bouwgrond aan de Cimburgalaan waar architectenbureau Schuch en Kramer vervolgens een ontwerp voor maakte. Op 8 mei 1966 leidde ds. Messie de feestelijke openingsdienst. Vanaf het begin maken ook andere kerkgenootschappen gebruik van het gebouw.

Cimburgalaan 98, 4819 BD Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven