De electrotechnische fabriek Electron

Bouwwerken
1958
Hal kopse kant 800x600 Hal kopse kant 800x600

De monumentale wandschildering van Gerrit de Morée boven het bordes van de trap is tegenwoordig weggestopt achter behang

De electrotechnische fabriek Electron was ooit letterlijk en figuurlijk een onderdeel van de machinefabriek Backer en Rueb. De fabriek hield zich bezig met nettenbouw, krachtstations en later ook met meet- en regeltechniek. Toen in 1958 de oorspronkelijke opstallen door brand werden verwoest, is er een nieuw pand gebouwd naar een ontwerp van architect M. Blokdijk.
Nu is het een ateliercomplex voor professionele beeldmakers. Met werkplaatsen, presentatie-, project- en eventruimtes én een galeriecafé . Het is een belangrijke locatie voor kunstevenementen.

De monumentale wandschildering van Gerrit de Morée, medeoprichter van kunstacademie Sint Joost in de centrale hal was lange tijd weggestopt achter behang. Tegenwoordig is de schildering weer zichtbaar.
Samen met de werkplaatsen met sheddaken vormt dit kantoorgebouw een in interieur en exterieur bijzonder gaaf bewaard gebleven voorbeeld van naoorlogs industrieel erfgoed.

Speelhuislaan 171 4815CD Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven