Cimburga van Baden

Personen
1450 tot 1501
Ec6c1bb4f3f71452a5cd1d0afaf662b4 Ec6c1bb4f3f71452a5cd1d0afaf662b4

Cimburga van Baden. Detailopname van het praalgraf van Engelbrecht II en Cimburga van baden. (foto: collectie Grote Kerk Breda

Vrouwe van Breda

Cimburga van Baden is geboren op 15 mei 1450 en was de dochter van Karel I van Baden en Catharina van Oostenrijk. Op 19 december 1468 huwde ze in Koblenz met Engelbrecht II van Nassau, heer van Breda. Ze overleed in Breda op 5 juli 1501.

Bij de restauratie in 1996 van het gotische praalgraf van Engelbrecht I van Nassau en Johanna van Polanen werd onder andere de loden kist met de resten van Cimburga van Baden terug gevonden. Toen de loden kisten werden geopend, bleek dat het lichaam van Cimburga zeer goed bewaard was gebleven. Het lichaam was in een linnen lijkzak geplaatst en gewikkeld in een wasdoek. Verder vond men op het lichaam een gezichtsdoek en twee kinbanden met een geborduurde letter C daarop. Het textiel was met balsem of terpentijn doordrenkt.

Overlijden

Uit de bronnen blijkt dat op 4 juli 1501 een bode van Breda naar Brussel werd gezonden om Engelbrecht II te waarschuwen dat zijn vrouw erg ziek was. Op 5 juli was het al te laat. Er werden midden in de nacht twee boden te paard naar Brussel gezonden om Engelbrecht het bericht van de dood van zijn vrouw over te brengen. Broeder Claes van Mechelen, van de orde van Onze Vrouwe te Mechelen, was bij haar sterven aanwezig geweest en heeft haar waarschijnlijk de biecht afgenomen. In de rentmeestersrekeningen wordt uitvoerig verslag gedaan van haar begrafenis.

Grafmonument

Hendrik III richtte voor Engelbrecht II en Cimburga een imposant renaissance grafmonument op in de Prinsenkapel aan de Grote Kerk, maar zij ligt hier dus niet begraven. Ze ligt in de grafkelder onder het gotische praalgraf van Engelbrecht I van Nassau en Johanna van Polanen in de kooromgang.

Het grafmonument van Engelbrecht II en Cimburga van Baden wordt door Van Wezel toegeschreven aan Jan Mone en is vervaardigd van albast en witmarmer en daagt resten van verguldsel. Het beeldhouwwerk is van hoge kwaliteit. Onder de dekplaat liggen de lichamen van de overledenen als ‘transis’, dat wil zeggen als lichamen in beginnende staat van ontbinding.

Cimburgalaan, 1941

Op 16 september 1941 kreeg de Cimburgalaan, een zijstraat van de Graaf Engelbertlaan, zijn naam. Er heerst altijd enige verwarring of deze naam uitgesproken moet worden als ‘Simburgalaan’ of als ‘Kimburgalaan’ maar de –s- klank is het meest ingeburgerd geraakt.

Literatuur

Gerard Otten, ‘De Nassaustraatnamen in Breda, een verkenning’, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 2010, nummer 4.
Gerard Otten, ‘Nieuwe Nassaustraatnamen in Breda (Nieuwe Straatnamen, aflevering 41)’, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 2012, nummer 2.
G.W.C. van Wezel, De Onze-Lieve-Vrouwekerk en de grafkapel voor Oranje-Nassau te Breda (Zwolle en Zeist, 2003)

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven