Catharinabeeld uit het Begijnhof

Voorwerpen
1520
73 73

Catharinabeeld uit het Begijnhof

Omstreeks 1500 bouwden de begijnen een nieuwe kerk op het oude Begijnhof, ter plaatse van het huidige Kasteelplein. Uit die kerk is waarschijnlijk dit eikenhouten beeld van de heilige Catharina afkomstig. Het beeld was oorspronkelijk bont beschilderd en verguld. Resten daarvan zijn nog aanwezig.

De heilige Catharina was een zeer populaire heilige in de middeleeuwen. De naam Catharina was dan ook een veel gebruikte meisjesnaam. Catharina van Alexandrizou zou ten tijde van de Romeinse keizer Maxentius, aan het begin van de vierde eeuw, christen zijn geworden en daarom zijn gemarteld. Eerst werd zij gemarteld op een rad en daarna onthoofd. Daarom wordt ze vaak afgebeeld met haar attributen, het rad en het zwaard.

De oude Begijnhofkerk heeft maar ruim dertig jaar dienst gedaan; in 1535 moesten de begijnen verhuizen naar het huidige Begijnhof. Hier bouwde ze in 1836-1838 een nieuwe Begijnhofkerk ter vervanging van de noodkerk. Deze kerk is gewijd aan de heilige Catharina en wordt ook wel Catharinakerk genoemd.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven