Brouwhuis De Drie Hoefijzers

Bouwwerken
1927 tot heden
Brouwhuis Brouwhuis

Brouwhuis De Drie Hoefijzers

Naast het hoofdkantoor van 'De Drie Hoefijzers' staat het zogenaamde Brouwhuis Noord. Het is gebouwd in 1927 - 1930 naar een ontwerp van A. Jansen en F. Verwoerd. Het kostte destijds ƒ 53.000,-. In het exterieur van de brouwtoren zijn elementen van de Nieuwe Haagse School en de Nieuwe Zakelijkheid te herkennen.
Het gebouw heeft een skelet van kolommen en balken van gewapend beton, waarin de betonnen vloeren zijn opgehangen. De gevels hebben alle een asymmetrische indeling en zijn bekleed met rode baksteen. De kenmerkende liftschacht is te herkennen aan een ijzeren strookvenster over de volledige hoogte van de toren. Bijzonder is dat dit venster om de hoek over de achtergevel is doorgetrokken. De hele schacht is voorzien van verlichting. De glazen liftkooi, een vroege vorm van de scenic elevator is nog authentiek.
Het brouwhuis heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt zeven, deels acht bouwlagen. Beneden is de brouwzaal. Daarboven zijn de moutpletterij en de moutreiniging. Daarboven is de silozolder en deze is afgedekt met een plat dak. Het productieproces is zo ingericht dat voor het transport van het mout zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht: het brouwproces begint op de bovenste verdieping en eindigt beneden in de brouwzaal.
Delen van het interieur, met name in de brouwzaal, hebben kenmerken van art deco.

Ceresstraat 15, 4811 CA Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven