Bouw Begijnhofkerk - Catharinekerk

Bouwwerken
1836 tot 1838
649 649

Bouwtekening Begijnhofkerk


Het Begijnhof vormde een zelfstandige, zij het zéér kleine, parochie met een eigen pastoor. Er waren toen 38 begijnen. Pastoor Van Zon was verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe kerk op het hof. Willem van Zon (Oosterhout, 1783) werd als priester gewijd in 1807. In 1825 werd hij pastoor van het begijnhof te Breda, nadat hij twee jaar assistent was.

De katholieke begijnen waren hun Wendelinuskapel in 1590 kwijtgeraakt aan de Waalse gemeente. Pas na het herstel van de vrijheid van godsdienst in 1795 mochten de begijnen opnieuw een kerk bouwen.

De Begijnhofkerk is in 1836-1838 gebouwd in 'waterstaatsstijl'. Omdat het Begijnhof een zelfstandige parochie was, is het gebouw een kerk en geen kapel. Het kerkinterieur ademt nog helemaal de sfeer van het negentiende-eeuwse, vrome katholicisme.

Niet alle heiligen die je tegenkomt in de begijnhofkerk, zijn even bekend. Zo is er een glas in loodraam met een afbeelding van de Heilige Begga. Zij is een van de patroonheiligen van de begijnen. Niet omdat ze oorspronkelijk iets te maken had met de begijnen, maar vanwege de naamsovereenkomst. Eenzelfde overeenkomst zorgt er voor dat ze de patroonheilige van de stotteraars is. In het Frans heet een stotteraar namelijk een bègue.

MON00010118 Glas in lood H Begga Catharinakerk Begijnhof 1
MON00010118 Glas in lood H Begga Catharina Begijnhof 2
Glas in lood ramen in de Begijnhofkerk waarop het verhaal van de heilige Begga is afgebeeld.
Catharinastraat 45, 4811 XE Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven