Berkemeier, circa 1550

Voorwerpen
1540 tot 1580
  •  

Deze berkemeier is in 1983 door archeologen gevonden in een beerput op de hoek van de Molenstraat en Oude Vest. Dit terrein lag al jaren lang braak. Bijna 10 jaar later is hier de nieuwbouw van de Nieuwe Veste en de bibliotheek verrezen. 
De beerput, die naast dit glas nog een aantal kostbare kelkglazen bevatte, lag achter een huis aan de Molenstraat waarin in het midden van de zestiende eeuw een apotheker woonde. Een deel van het achterterrein was eigendom van de Nassau's. 
Berkemeiers waren bijzonder populaire drinkglazen in de zestiende eeuw. Ze werden massaal geproduceerd in de dichtbeboste streken in Duitsland. Voor de vervaardiging van dit "bosglas" was de as van beukenbomen nodig. De as verlaagde het smeltpunt van zand, de basis grondstof voor de vervaardiging van glas. De ijzerdeeltjes in het zand geven het glas de typische blauwgroene kleur. De berkemeier had z'n oorsprong in een laag drinkschaaltje, ook al voorzien van noppen. In de zeventiende eeuw wordt de schacht van de berkemeier steeds langer en de kelk steeds groter en boller. Zo ontwikkelt zich het fameuze drinkglas, de roemer. Deze staat afgebeeld op talloze zeventiende eeuwse stillevens.

Ook interessant

Opgraving Molenstraat / Oude Vest 1983
Opgraving Oude Vest 1983 -700 tot 1980
In de zomer van 1983 kon als vervolg op eerder onderzoek een braakligg...
Archeologie

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter