Bergsepad (Teteringen)

Gebieden
1200 tot heden
1014 1014

Een oude boerderij aan het Bergsepad in de Vuchtpolder (bron: Google Streetview)

Het Bergsepad ligt in de Vuchtpolder en vormde vanouds het voetpad van Breda naar Geertruidenberg. De toponymist Chr. Buiks vond de oudste vermelding van het Bergsepad in 1539. Vroeger liepen mensen veel grotere afstanden dan nu. Het was heel normaal van Breda naar Geertruidenberg te lopen, of naar Leur, of naar Rijsbergen. De karren naar Geertruidenberg volgden een route over de Teteringsedijk, de Lage Weg, het Moleneind, de Hoolstraat, het Hoeveneind en de Bergsebaan. We kunnen het Bergsepad nog steeds gebruiken om via een aangename en groene route van Breda naar Geertruidenberg te fietsen.
Op het minuutplan van het kadaster van 1824 van Teteringen staat het aangegeven als de Bergsche Pad. Het liep toen van de Zwarte Dijk naar het noorden, evenwijdig aan het Nieuwe Dijkje en verder tot aan de huidige Meerberg. In de wegenlegger van de gemeente Teteringen van 1951 staat het aangegeven als het Geertruidenbergschepad. De naam Bergsepad werd bevestigd bij besluit van de gemeenteraad van Teteringen van 1 september 1953.

Literatuur

Chr. Buiks, Toponiemen van Teteringen (z.p., 1990).
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven