Belgiëplein en Belgische buurt Hoge Vucht

Gebieden
1964 tot heden
  • De Sint Franciscuskerk op het Belgiëplein vlak na de bouw, 1968 (foto: Ben Speekenbrink) (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)  

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels, enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier bijvoorbeeld riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
Tot midden de jaren zestig werd thematische straatnaamgeving op grote schaal toegepast, maar toen werd het inmiddels al beschouwd als saai en troosteloos.

Belgische gemeenten

De straten in Biesdonk en Wisselaar werden in 1964 genoemd naar Belgische gemeenten. Sinds de jaren zestig zijn echter een groot aantal van die gemeentes gefuseerd en de straatnamen verwijzen dan ook niet noodzakelijkerwijs naar huidige Belgische gemeenten. De meeste straten zijn genoemd naar Vlaamse gemeenten, enkele naar Waalse (Charleroi, Namen, Bastenaken). De gemeentenamen zijn min of meer in clusters uitgegeven om enige logica in de wijk te behouden. Zo liggen Bastenaken en Dinant beide in de Ardennen, Eupen en Malmedy beide in de voormalige Oostkantons en hebben Averbode en Affligem beide een grote abdij. De straten die naar deze gemeenten zijn vernoemd liggen ook in de wijk dicht bij elkaar.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Ook interessant

Straatnamen Hoge Vucht
Straatnamen Hoge Vucht 1500 tot heden
Voorheen behoorde de Vuchtpolder tot de gemeente Teteringen. Vóór 1795...
Gebieden
Hamdijk  (Hoge Vucht)
Hamdijk (Hoge Vucht) 1725 tot heden
Te midden van de Belgische straatnamen in de Hoge Vucht treffen we de ...
Gebieden
De wederopbouwwijken
De wederopbouwwijken 1950 tot 1965
Na de Tweede Wereldoorlog werd er in hoog tempo gebouwd om volksvijand...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief