Beertje van Beers

"Een gemoedelijk wereldstadje"
Beertje van beers Beertje van beers

Bredanaar Beertje van Beers is schrijfster en presentatrice. Ze schrijft artikelen voor publicaties als Esquire en teksten voor Marlies Dekkers. Samen met haar man Justin Pate heeft ze een dochter, Tigerlily (2007).

Ze heeft veel van de wereld gezien en in verschillende wereldsteden gewoond. Toch is Beertje van Beers (42) nog steeds trots op haar zachte g en zal ze haar jeugd in Breda nooit vergeten. Nog steeds keert ze geregeld terug naar de stad.

Waar ligt je hart in Breda?

“Ik heb de meeste herinneringen aan de Beatrixstraat, waar ik opgegroeid ben. We woonden pal tegenover het oude NAC stadion en vanaf mijn zolderkamer kon ik ’s avonds een aantal wedstrijden meekijken. Heel spannend! Het zorgde er wel voor dat ik soms niet kon slapen door de felle lampen en het lawaai.”
In De Satéhut (toen nog aan de Lange Brugstraat) is het voor Beertje allemaal begonnen. “Op mijn veertiende droeg ik voor het eerst contactlenzen in plaats van een bril. Op een middag gingen we eten in De Satéhut en was ik opgemerkt door fotograaf Rick de Vries. Hij begon over modellenwerk en ik weet nog wel dat vooral het reizen mij aansprak. Zo begon ik al vrij snel met modeshows lopen in Duitsland en is het balletje gaan rollen.”
Niet alleen Beertje zélf is niet onopgemerkt gebleven in Breda. “Mijn grootmoeder is Thais en mijn moeder en zij waren vroeger al een exotische verschijning in de wijk waar ik ben opgegroeid. Mijn moeder had bijvoorbeeld haar eigen stijl, droeg de nieuwste mode en viel daardoor al snel op in een stad als Breda. Dit heeft me altijd geïnspireerd om mijn eigen vrouwelijkheid te uiten en je hart te volgen. Mede hierdoor ben ik de dingen gaan doen die ik nu doe.”

Wat maakt Breda voor jou Breda?

“Als ik Breda zou moeten omschrijven in een paar woorden, is dat ‘een gemoedelijk wereldstadje’. Het bevat mooie oude elementen en het is voornamelijk op het zuiden georiënteerd. Een grote stad als Antwerpen ligt er vlakbij en alles is er gezellig. Ik woon nu met mijn gezin in Amsterdam, maar we maken geregeld een ‘rondje stad’. Dan gaan we weer even op bezoek bij mijn familie in Breda en de stad verkennen. En het maakt niet uit in welke plaats ik woon of in welk land ik ben: nog steeds heb ik een zachte g en daar ben ik trots op! Zelfs mijn dochter, die voornamelijk in Amsterdam en Amerika is opgegroeid. Hahaha.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven